Свързване към Mitsubishi робот посредством TCP/IP протокол

12:00 ч.

Свързване към Mitsubishi робот, ще бъде първата от редица статии свързан със индустриалните манипулатори на фирма Mitsubishi.

Преди да обяснявам за каквито и да е настройки или да покажа примери свързани със програмирането на самите роботи, ще започна със една въвеждаща статия за това как да направим комуникация със робота.

Като първа и най-важна стъпка е да намерим какъв е IP адреса на конкретния робот. Това може да стане като използвамеTeaching box-а.

За R56TB:
При пускане на ТB, влизаме в Menu -> Parameter - > Edit( както е показано на фиг.1) .
Въвеждаме NETIP“, след това натискаме “Read”. Този параметър ще ни изведе IP адреса на робота.За R32TB:
При пускане на TB, натискаме EXE, от менюто избираме „3.PARAM“ там пишем “NETIP”, натискаме “EXE” бутона и ни се извежда на монитора IP адреса на робота.


След като вече имаме IP-то, трябва да отворим RT ToolBox2.
За да създаден нов проект избираем от главното меню Workspace-> New.
Пишем съответните имена.
В менюто Edit Project първо трябва да изберем типа на контролера, тоест дали е Q или D тип.
След това избираме метод за комуникация. За директно свързване към робота избираме TCP/IP.След като изберем типа на комуникация избираме “Detail”, където попълваме IP-то на робота.
След това „ОК“, в другото контекстно меню пак „ОК“ и вече всички настройки са готови.
Остава само да отиде в менюто „Offline” което се намира в най-горното контекстно меню и да да изберем „Online”.Ако имате някакви проблеми, не се колебайте да ги напишете във коментарите или направо да ми пуснете имейл, ще ви отговоря във възможно най-кратък срок.

You Might Also Like

0 коментара