Свързване към Mitsubishi робот посредством TCP/IP протокол

неделя, 5 ноември 2017 г.

Свързване към Mitsubishi робот, ще бъде първата от редица статии свързан със индустриалните манипулатори на фирма Mitsubishi.

Преди да обяснявам за каквито и да е настройки или да покажа примери свързани със програмирането на самите роботи, ще започна със една въвеждаща статия за това как да направим комуникация със робота.

Като първа и най-важна стъпка е да намерим какъв е IP адреса на конкретния робот. Това може да стане като използвамеTeaching box-а.

За R56TB:
При пускане на ТB, влизаме в Menu -> Parameter - > Edit( както е показано на фиг.1) .
Въвеждаме NETIP“, след това натискаме “Read”. Този параметър ще ни изведе IP адреса на робота.За R32TB:
При пускане на TB, натискаме EXE, от менюто избираме „3.PARAM“ там пишем “NETIP”, натискаме “EXE” бутона и ни се извежда на монитора IP адреса на робота.


След като вече имаме IP-то, трябва да отворим RT ToolBox2.
За да създаден нов проект избираем от главното меню Workspace-> New.
Пишем съответните имена.
В менюто Edit Project първо трябва да изберем типа на контролера, тоест дали е Q или D тип.
След това избираме метод за комуникация. За директно свързване към робота избираме TCP/IP.След като изберем типа на комуникация избираме “Detail”, където попълваме IP-то на робота.
След това „ОК“, в другото контекстно меню пак „ОК“ и вече всички настройки са готови.
Остава само да отиде в менюто „Offline” което се намира в най-горното контекстно меню и да да изберем „Online”.Ако имате някакви проблеми, не се колебайте да ги напишете във коментарите или направо да ми пуснете имейл, ще ви отговоря във възможно най-кратък срок.
Share /

Няма коментари

Публикуване на коментар

About me

This is my personal blog. My articles are about programming and adjustment of a lot of Automation tools, like PLC, Robots, cameras and so on. My favorite topics are programming of Mitsubishi robots, Siemens,Wago and Beckhoff PLC. Also adjusting and creating Visual Builder inspections.

And some of my hobby

© Милчев! Code and Control
designed by templatesZoo